Nomes
galegos da planta: liño ou liñaceira.
Nome castelán da planta:
lino, linaza.
Nome científico: Linum usitatissimun
Historia do seu uso
Esta planta é coñecida
desde fai miles de anos por diversas culturas, como a exipcia, pero a pesar da
súa longa historia, é a partir da Idade Media cando se posúen datos claros
acerca da importancia do liño en Galicia, época na que existe unha auténtica
"cultura do liño" nesta terra. A importancia do liño na economía dos
campesiños galegos non foi sempre a mesma, é a finais do século XVIII e
primeiros anos do XIX cando se sitúa a etapa máis próspera. Hoxe sábese que
esta planta era coñecida dende o Neolítico, en Extremo Oriente e en Europa.
Utilizouse como aceite, alimento e na produción téxtil. Aos castros portugueses
e a Galicia xa chegou no II milenio a.C. Os historiadores romanos fan
referencia ao liño e os lusitanos e na Gallaecia xa se facían coirazas tecidas
con liño.
Tamén denominada
liñaceira (lino ou linaza en castelán), aínda non se atopa moi difundida no que
respecta á alimentación.
Descrición
É unha planta da familia
das lináceas. O liño cultivado (Linum Usitatissimun), é chamado liño manso ou
galego. Trátase dunha planta anual que pode alcanzar desde 30 centímetros ata
un metro. Posúe follas lanceoladas con tres nervios, flores dun azul vivo, que
poden chegar aos tres centímetros de diámetro, e o seu froito é globuloso.
É unha planta herbácea
silvestre e doméstica. O tempo adecuado para sementala depende do tipo de
clima. En Galicia sementábase ao final do mes de abril ou a principios do mes
de maio, xeralmente nunha terra de regadío na que crecera pouca herba, labrando
e limpando a terra, quitando as herbas e impurezas antes de botar a semente que
se facía ao bato e nacía rapidamente para florecer a finais da primavera. O
único coidado que requiría durante o crecemento da planta era quitar as malas
herbas que puidesen ir crecendo.
O seu talo é un tubo de
forma poligonal, cuxa medula representa o 30% de onde se obtén a fibra; envolta
dunha cortiza leñosa que hai que rexeitar, que representa o 70% do talo.
Termina nunhas cápsulas chamadas "bagaño", que contén a semente ou
"liñaceira". A súa altura é de 0,5 a 1 metro, segundo variedade e
medio de cultivo.
Beneficios da incorporación a dieta
Denominado “alimento funcional”
xa que máis aló dos efectos nutricionais habituais, posúe efectos beneficiosos
agregados sobre varias funcións do organismo, e reduce o risco de padecer
enfermidades.
Componse en maior
proporción por aceites: ácidos graxos poliinsaturados Omega 3 (75 %) en
relación con ácidos graxos Omega 6 (25%), tamén posúe proteínas, fibra,
mucílaxe e carbohidratos. Ademais posúe vitamina E, vitaminas do grupo B, iodo,
zinc, ferro, caroteno, magnesio, calcio, sulfuro, potasio, fósforo, manganeso,
silicio, cobre, níquel, molibdeno, cromo e cobalto, e algunhas enzimas útiles
que axudan á dixestión doutros alimentos.
O aceite contido na
semente de liño é unha das maiores fontes vexetais de ácidos graxos
poliinsaturados esenciais.
Do mesmo xeito que outros
froitos secos e sementes, as de liño son ricas tanto en fibra soluble como
insoluble. O mucílaxe, unha sustancia vexetal que aumenta a viscosidade do
contido do intestino delgado, axuda a previr as cardiopatías mediante a
redución do colesterol e protexe todo o tracto dixestivo xa que dá lugar á
utilización de moitos outros nutrientes esenciais.
É moi útil como
reguladora do tránsito intestinal, tanto en constipación como en diarreas.
Evita a incursión das bacterias a través das membranas mucosas, destrúe as
toxinas que se acumulan no colon e estabiliza as concentracións de azucre en
sangue.
As sementes de liño ou
“liñaceira” conteñen importantes cantidades de axentes anticancerosos: os
lignanos (no aceite de liño non, só nas sementes), atópanse na maioría das
plantas ricas en fibra, pero as sementes de liño son as maiores fontes desta
sustancia. Son un químico natural vexetal contido dentro da matriz das sementes
de liño e considerados como hormonas das plantas. Cando as bacterias no tracto
dixestivo actúan sobre os lignanos estes convértense en potentes sustancias
similares ás hormonas, coñecidos como compostos fitroestroxénicos. Os
beneficios da inxesta de comida con alto contido de lignanos tradúcense en
baixa incidencia de cancros de mama, colon e próstata. Estas “hormonas” actúan
mimetizando aos estróxenos do corpo e así bloquean a formación de tumores
baseados en hormonas ou o seu crecemento. Os lignanos tamén son considerados
antioxidantes podendo protexer as células dos axentes causantes de cancro.
As sementes de liño son
un aliado de primeira para adelgazar, xa que son ricas en fibra e, por tanto,
saciantes. Ademais de axudarnos a controlar o apetito, un dos seus beneficios
máis coñecidos, tamén é unha alternativa natural para eliminar as toxinas do
organismo (efecto diurético), o exceso de líquidos e regular o tránsito
intestinal.
Algúns
datos para ter en conta ao cociñar con liño moido:
- Debido ao seu alto contido en aceite, pode substituír unha
proporción de materia graxa en receitas.
- Os produtos de panadería con liño moido escurécense máis que
aqueles con só agregado de aceite.
- A adición de moito liño pode resultar un produto enfornado de
menor volume. Nos panificados industriais agréganlle glute para contrarrestar
ese efecto.
- Cando se agrega liño en
preparacións, debe agregarse máis cantidade de líquido.
O máis importante que hai
que saber antes de tomar sementes de liño, é que hai que moelas antes de
inxerilas. O noso corpo non pode rompelas de forma natural para absorber todos
os seus nutrientes.
A mellor maneira de
experimentar todos os beneficios das sementes, é consumilas en forma de
xerminados. Cando se poñen as sementes a remollo, xerminan, e así eliminan o
ácido fítico e auméntase a absorción de minerais.
Contraindicacións
As sementes de liño
débense evitar en caso de padecer problemas de colon irritable, xa que poden
agravar os síntomas de irritación do intestino.
ELABORACIÓN
Hamburguesas de liño caseiras
Ingredientes
500 gramos de fabas
negras.
100 gramos de millo
fresco.
50 gramos de sementes de
liño.
10 gramos de pan relado
ou avea moida.
20 ml de aceite de oliva.
2 culleradas de pirixel
fresco picado.
1 dente de allo.
Sal mariña.
ELABORACIÓN
1. Recepción e selección
dos ingredientes.
2. Lavado e hixienización
dos produtos segundo necesidade.
3. Cocción das fabas
negras durante 15 minutos (Poñelas a remollo con a lo menos 24h de antelación).
4. Cocción do millo,
entre 10 e 20 minutos.
5. Moer as sementes do
liño ou machacalas debidamente co fin de rompelas.
6. Cortar un dente de
allo.
7. Mesturar todos os
ingredientes nun cunco (fabas, millo, allo, pan moido, pirixel, aceite de oliva
e sal)
8. Integrar cun procesador de alimentos manual ata lograr una pasta consistente.
9. Agregar pan relado
conforme sexa necesario ata obter textura idónea.
10. Introdución da pasta
na máquina moldeadora de hamburguesas.
11. Colocación de películas plásticas individuais.
12. Envasado en barquetas
de 6 unidades.
13. Etiquetado.
14. Almacenamento a
refrixeración.
Ningún comentario:
Publicar un comentario